20.  Haftada Gebelikte Annedeki Değişimler

20.  Haftada Gebelikte Annedeki Değişimler

20, haftalık gebelik dönemine gelindiyse artık neredeyse yolun yarısına gelinmiş ve gebelik kayıpları riski de en alt seviyeyi inmiş oluyor demektedir.

Bu dönemde hem bebeğinizde hemde sizde pek çok değişiklikler olacaktır.

20 haftalık bebek ancak bir muz kadar. Boyu 14-16 cm ağırlığı 260-290 gr kadardır.

20 haftalık gebelik 4 ay 2 hafta gebelik demektir.

Bu haftalarda cinsiyet artık söylenebilmektedir. Yanılma payı düşük olacaktır. Yanılma payı nedeni bebek pozisyonu yada kullanılan ultrason cihazının rezovüzyonundan kaynaklı olacaktır.

Bebek bu aya kadar şeffaf tek bir kat halinde ciltte kaplıyken bu aydan itibaren artık epidermis, dermis, subkutis denilen üç tabakadan oluşacaktır.

Saç ve tırnak dokuları belirginleşmeye sertleşmeye başlıyacaktır.

Vücuttaki lanugo (ayva tüyleri) yerini gerçek saçlara bırakacaktır. Burun şekillenmeye iç kulak kemik oluşumları beyinde sinir sistemi gelişimi başlıyacaktır. Bundan dolayı bu aydan itibaren bebek dış uyaranlara (ses, ışık ) tepki vermeye başlamış olacaktır.

Tat alma duyusu bu haftada şekillenir. Ve içinde bulunduğu amnion suyunun tadını alabilir. Bu suyu içmeye (yutma) başlar. Hatta bebekler diyafram zarı gelişimi ve uyarılmasından dolayı kasılır. Ve hıçkırırlar. Bu çok normal bir durumdur.

Bu dönemde anne adayları bebek hareketlerini (tekmelerini) daha bariz hissedeceklerdir. Rahim (uterus) artık göbek deliğinin bir parmak altına kadar yükselmiş normal rahimin 3 katı büyüklüğüne ulaşmıştır. Rahim her hafta 1cm büyümeye devam edecektir. Bu haftada annenin enerji ihtiyacı doruk noktasına çıkmıştır. Buda hem bebek hemde annenin en hızlı kilo aldığı aylar başlamış demektir. Gebeler kendilerini daha hareketli ve rahat hissedecekleridir. Bir sonraki son üç ay (3.trimester) daha yoğun ve ağır geçeceğinden anne adaylarının 2. Trimesterin tadını çıkarmalarının önermekteyim.

Bacaklarda oluşacak kramplar için bol su tüketin. Esneme, yoga , plates egzersizleri yapın. Vaginal akıntı bu dönemde artacak eğer kaşıntı koku renk değişimi yoksa normal durum olarak kabul edilmelidir. Mide yanma ve sindirim, gaz problemleri olabilir. Kola asitli aşırı çay ve kahve tüketimi acılı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durmanızı tavsiye ediyorum. Bol lifli gıdalar tüketin. Oluşacak hemoroid (basur) sorunu için hemen kaygılanmayın. Şişme ve kanama meme olursa tedavi için doktor yardımı alın.

Büyüyen rahim ve bebek bacak toplar damar ve göğüs kafesine baskı sonucu nefes almakta zorluk yaşabilirsiniz. Bundan kurtulmak için yormadan zorlanmadan hareket edin. Oturun vücudunuza arkaya atarak gevşeyin. Dizlerinizi kıvırın sol yan pozisyonda yatın.

2.trimesterde libido(cinsel istek) zirve yapabilir. Bu sebepten kaygılanmayın normal cinsel yaşamınıza devam edin.

 

error

Bu blog yazısını beğendin mi? Lütfen paylaşalım :)