9 haftalık Gebelikte Annedeki Değişimler

9 haftalık Gebelikte Annedeki Değişimler

İlk 8 haftaya kadar bebek embrio olarak kabul edildiği 8. Haftanın sonunda fetüs konumunu kazandığını bilmekteyiz.

9.haftada rahim anlamlı ve bir görünüm ve büyüklüğe erişir.Bu haftada fetüs badem büyüklüğünde boyu yaklaşık 2-2.5cm ağırlığı 2-2.5 gram kadardır. 9. Haftadan itibaren bebeği fetüs olarak kabul etmeliyiz. Bu haftadan sonra fetüsün kuyruk görünümü kaybolur kol ve bacak eklem yerleri yumrular şeklinde belirginleşir. (tomurcuklanma) iç organlar oluşmaya başlayacaktır. Ancak dış genital yapılar cinsiyet farklılaşması için zaman henüz erkendir.

Annede en sık yakınma mide bulantıları aynı zamanda göğüslerde büyüme hassasiyet sıkça yaşanır.

Meme başı (areola) koyu kahve rengi olmaya hafif pürüzlü pürtüklü bir yüzey halini alacaktır. Bununla  meme bezleri emzirme dönemine hazırlık yapmaktadır.

Meme başını emzirmeye hazır hale getirmek için nemli ve yağlı bir yüzey oluşturmasına neden olacaktır.

Her ne kadar bebek ultrasonda hareketli görünsede anne adayı bunu hissetmiyor olacaktır.

Karın ve sırt ağrıları hissetme idrara sık çıkma ihtiyacı artacaktır. Rahim ve bebeğin mesaneye baskı yapması sonucu gerçekleşen bir olay.

Gebelik dönemi 3‘ e ayrılır.

Her bir döneme trimester adı verilir.

3 ayı kapsar.

1. Trimester :

1-13 hafta dönemini kapsar.

Bebek bu dönemde dışardan görünecek kadar anne karnını büyütmemiştir. 

Bebek embrio halinden fetüs haline geçtiği dönemdir. Bu dönemde bebek şekillenmeye organların oluşmaya ve büyümeye başladığı dönemdir.  Anne gebeliğe uyum sağlamaya başladığı rahiminde bebek için uygun ortam oluşturduğu bir periyottur.

2. Trimester:

14-26 .haftalar arasına kapsar.

Bu dönemde anne daha rahat edecek kendini daha enerjik hissedecek 1. Trimesterdeki yakınmaların kaybolduğu karnın yavaş yavaş ortaya çıktığı ve bebek hareketlerinin hissedildiği mutlu bir dönem diye tanımlanır.

3.Trimester:

27-40. haftaları içeren hamileliğin son dönemidir. Anne kendini fiziksel ruhsal psikolojik olarak doğuma hazırladığı dönemdir. Son aylara doğru bebek kendini rahim ağzına doğru konumlandıracaktır.

error

Bu blog yazısını beğendin mi? Lütfen paylaşalım :)