Endometriozisin yol açtığı önemli sorunlar

Muayene ve görüntüleme teknikleri ile tanı konulması çok zor olduğu için hastalara uzun süre şiddetli ağrı ile yaşamak zorunda kalmaktadırlar. Ancak bu hastalık ağrı ile sınırlı kalmamaktadır. Rahim içi endometriyel dokunun rahim dışında örneğin karın boşluğu, yumurtalıklarda veya vücudun herhangi bir yerinde yerleşmesine endometriozis adı verilmektedir.

Normalda rahim iç tabakasında bulunan, her kanamadan sonra kalınlaşarak dökülen döllenen yumurta için yatak oluşturan, döllenme gerçekleşmezse adet kanaması le atılan daha sonra her ay yenilenen endemetriyum dokusu göç ettiği yerde adet benzeri kanamalara şiddetli ağrılara ve yapışıklıklara neden olmaktadır.

En sık 25-35 yaşları arasında görülür. Kadınların %10’nu etkiler. Oldukça yaygın olarak görülen kadın sağlığı sorunudur.

Endometriozis neden olduğu sorunlar
–     Şiddetli ağrı
–     Cinsel ilişki esnasında yada sonrasında veya kadın günlük işlerini yaparken karın alt bölgesi ve kasıtta yaşam kalitesini bozun şiddetli ağrılara neden olmasıdır.
-Endometriozisli hastaların %60-70’inde ağrı kronik bir hal almaktadır.
Hastalığa bağlı bağırsaklarda ,idrar torbasında ,bel ve bacaklara vuran kronik ağrılar gelişir.
Önceleri adetleri ağrısız geçerken sonradan ağrıların oluşması hatta genç kızlarda ağrı kesicilerle bu ağrılar düzelirken artık ağrı kesizilerin yanıt vermemeye başladığı görülür bu durumda ilk akla gelen endometriozis olmalıdır.
İdrar yapma sorunları:
Hastalar en sık idrar ve dışkı sorunu yaşar. Yapma isteği olduğu halde yapamama hissi oluşur. En yaygın görülen yakınmadır.
Cinsel isteksizlik:
İlişki esnasında hatta ilişkinin bir yerinde hasta ağrı hissettiğinden ilişkiyi yarıda kesmeyi hoşnutsuzluk yada cinselliğe karşı isteksizlik yaşar.

İnfertilite:
Endometriozisin bir başka önemli sorunuda iç genital organlarda oluşturduğu yapışıklık nedeni ile kısırlığa sebep olmasıdır. Ayrıca Endometriozis odaklarından salgılanan bazı toksit maddeler sperm yumurta döllenmesini döllenen yumurtanın kaviteye yerleşmesine engel olmaktadır. İnfertilite nedeni ile başvuran kadınların %15-60’ında Endometriozise rastlanılmaktadır.

ÇİKOLATA KİSTİ (ENDOMETRİOMA): Kadının yumurtalıklarında endometriozis oluşması durumunda bazen kistler (çikolata kistleri) gelişebilir. Bu kistler çok büyürlerse ağrı ile kist cidarının yırtılması gibi ciddi problemlere neden olabilir.

İŞ GÜNÜ KAYBI: Endometriozis iş hayatını da olumsuz etkiliyor. Şiddetli adet sancısı ve kasık ağrıları nedeniyle iş veriminde düşüş, hatta işe gidememe sorunlarına neden olabilir.

PSİKOLOJİK SORUNLAR: Şiddetli ağrının oluşturduğu günlük işlerde aksama, iş gücü kaybı, cinsel sorunlar ve infertilite gibi nedenlerden dolayı depresyon ile anksiyete gibi psikolojik sorunlar gelişebilir.

KANSER: Endometrioma (çikolota) kistlerinde çok nadiren de olsa kist çeperinde kanser gelişebiliyor.

NASIL TEDAVİ EDİLİYOR?

Endometriozisin kalıcı bir tedavisi yok. Bunun nedeni ise hangi tedavi uygulanırsa uygulansın bireysel farklılıklar göstermekle birlikte, endometriozisin 2 yıllık tekrarlama sıklığının yüzde 20 dolayında olması, süre uzadıkça riskin artması. İlaç tedavisi veya cerrahi yöntem gibi tedavilerin amacının şiddetli ağrıyı gidermek ve varsa infertiliteyi ortadan kaldırıp kadının hamile kalmasını sağlamak olmalıdır. “Endometrioz hastalığında ilaç ve cerrahi tedaviler uygulanır. Hangi tedavinin uygulanacağına ise hastalığın şiddeti, neden olduğu sorunlar ve hastanın diğer özelliklerine bakılarak karar verilir”

 

error

Bu blog yazısını beğendin mi? Lütfen paylaşalım :)