Erken menopozdan korunma

Erken menopozdan korunma

Menopoz 12 ay (1 yıl) süre ile hiç adet görememe durumu diye tarif edilir. Erken menopoz 42 yaş öncesi adetten kesilme demektir. Menopoz ortalama görülme yaşı 52 avrupada 50 ülkemizde 46lı yaşlarda rastlanır. Bizde her 100 kadından 3 ü erken menopoz için risk altındadır. Erken menopoz uzun sürede

  • İnfertilite(Kısırlık)

  • Osteopoz (Kemik erimesi)

  • Kalp damar hastalıkları

İnme gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Ayrıca gebe kalma şansıda bitirilmiş olur. Erken menopoz yumurtalıklara zarar veren yada östrojen üretimini durduran her etken kadını menopoza sokar. Risk faktörlerinin bazılarını bizim değiştiremiyeceğimiz nedenlerden olduğu gibi alışkanlıklarımız davranışlarımızda bunda önemli rol oynar.

Erken menopoz nedenleri

Genetik yatkınlık

Annenizin menopoz yaşı sizin menopoz yaşınızı belirlemede çok önemli bilgi vermektedir. Bu nedenle erken menopozdan altta yatan tıbbi bir neden yoksa genetik geçiş aranmalıdır.

Sigara alışkanlığı

Uzun süreli yada düzenli sigara içen her 10 kadından 1 inde erken menopoz riski olduğu arttık bilinmektedir. Günde 20 yada daha fazla sigara içen kadınlar içmeyenlere göre 2 yıl önce menopoza girmektedirler. Sigarada bulunan polisiklik hidrokarbonlar over folükülleri üzerine toksit etki oluştururlar.

Çok zayıf yada çok kilolu olmak

Çok zayıf olan vücut yağ kitle indeksi %12nin altında kalan kadınlarda daha az yağ dokusu ve östrojen deposu azlığı oluşacaktır. Bu kadınların 1/3ünde adetlerin kesilmesinde yani erken menopoz tablosu görülecektir. Ayrıca aşırı kilolu obez olanlardada erken menopoz görülme sıklığı artacaktır.

Egzersiz (Spor) yapmama

Hareketsiz sedantel bir yaşam tarzı hormonların ve toksinlerin vücutta birikmesine neden olur. Bu olumsuz tablo erken menopozu tetikler. Egzersiz yapma kalp hızını arttırır. Sonuçta dokulara kan ve oksijen pompalanması artar. Toksinlerin ter ve idrar yolu ile atılmasına yardımcı olur. Bu sebepten önerimiz haftada en az 3 kez egzersiz yapılmalıdır.

D vitamini eksikliği

Çalışmalar D vitamin eksikliği durumunda daha az folükül (Yumurta) gelişimi görülmüştür. D vitamini alan yada D vitamininden zengin besin kaynaklarını kullanan kadınlar yaşıtlarına göre %17 daha az erken menopoza girdiği tespit edilmiştir. Bu bakımdan D vitamininden sengin besinler tüketilmelidir. Her gün saat 11-15 arasında 15-25 dk güneş ışığı almak gerekir. Bu şart sağlanamazsa D vitamini değerine baktırılıp eksiklik varsa D vitamini preparatı kullanılmalıdr.

Kalsiyum dan eksik beslenme

Kalsiyum yönünden zengin gıdalarla beslenen kadınlarda erken menopoz %13 daha az gözlenmiştir. Bu sebepten  Süt ve süt ürünlerinin fazla tüketin.  Ayrıca susam, kuru baklegiller, yeşil yapraklı sebzeler, kuru meyveler , fındık, fıstık kalsiyumdan zengin besinlerdir.

  • Stres

  • Stres üreme hormonlarının sentezini olumsuz yönde etkiler. Çalışmalar kronik kaybı

  • Hüzün

  • Korku

  • Diğer olumsuz duygular erken menopoza neden olduğunu göstermektedir.

Stres hipotalamustan bazı moleküllerin salgılanmasına neden olur. Bu mediyatörler üreme fonksiyonlarına bozmaktadır.

Çeşitli kimyasallar

Bazı kozmetik ürünlerde bulunan kimyasallar ve teflon ürünlerinin yumurtalıklardaki folüküllere zarar verdiği bugün arttık bilinmektedir. Özellikle propanediol monometileter metilolakrilamid kimyasalları içeren ürünleri kullanmayın. Mümkün olduğunca organik gıdaları tercih edin. Organik olmayan ürün ve gıdaları kullanmayın. Bu ürünlerde genellikle pestisitler herbisitler koruyucu hormonlar ve antibiyotikler içermektedirler. Emin olmadığınız ürünleri kullanmayın.

Vejeteryan diyet

Bu diyetin erken menopoza yol açtığı artık bilinmektedir.

Kromozamal nedenler

Eksik kromozom Turner sendromu yada fazla kromozom trizomi down sendromu olan kadınlarda over yetmezliğği sıkça görülmektedir.

Otoümmin hastalıklar

Troidt (Troit iltihabı) romoteid artirik gibi bağışık sistemi hastalıklarında erken menopoz sıkça görülür. Otoümmin hastalıkları oluşan bağışıklık maddeleri kendi dokularını yabancı doku gibi algılayıp onlara saldırıp yok etmektedirler. Böylece yumurtalar tüketildiği için erken menopoz diğer hastalıklar çıkabiliyor.

  • Enfeksiyonlar

  • Kaba kulak

  • Tüberküloz (Verem) gibi enfeksiyonlar yumurtalık yetmezliği olabilirler.

  • Kanser tedavisi

Kemoterapi için kullanılan ajanlar ve kanser için pelvik bölge ışınlanması yumurtalara zarar verebiliyor. Bu tedavilerden önce üremeyi garanti altına alınacak önlemler alınmalıdır.

Sağlıklı menopoz dönemi geçirmek için sırlar

  • ·       Herhangi bir ilaca başlamadan önce yaşam stili ve alışkanlıklarınızı gözden geçirin.

  • ·       Sigarayı azaltın yada bırakın.

Böylece kanser inme kalp damar hastalığı riskini büyük oranda azaltmış olursunuz.

  • ·       Düzenli egzersiz yapın.

Kemik erimelerinin önüne geçmiş sıcak basmalarını azaltmış olursunuz.

  • ·       Yağlı ve şekerli yiyecekleri tüketimini azaltın.

  • ·       Meme kontrollerinizi mutlaka yaptırın.

  • ·       Alkol kullanımı ,şişmanlık ve sendantel yaşamdan uzak kalın.

  • ·       Günlük kalsiyum ve D vitamini alın.

Zira menopozda her iki ürüne ihtiyaç artmıştır.

Düzenli egzersiz ve günlük 1500 ml kalsiyum alınması kemik erimesini durdurduğu gibi üstelik kemik yoğunluğunu artmasına neden olur.

  • Jinekolojik muayene yıllık monografi ve laborutavur tetkiklerini düzenli yaptırın.

 

error

Bu blog yazısını beğendin mi? Lütfen paylaşalım :)