Gebelikte beslenme fetal anomali riski

Gebelikte beslenme fetal anomali riskini azaltıyor

Anne adayının her yediği besin bebeğin gelişmesini ve zihinsel gelişimini olumlu yönden etkiler. Kısaca fetüs organlarının gelişmesinde gebenin dengeli beslenmesinin önemi çok büyüktür.

Gebelik süresince anne adayının kalsiyum, demir, potasyum açsından zengin gıdalar ile beslenmesi hem anne hem de fetüsün pek çok sağlık problemini önleyecektir.

Örneğin günde bir kase yoğurt tüketmek fetüsün kemik gelişimini ve kalp sağlığını olumlu desteği olacaktır.

Eğer yoğurdun içine bir kaşık zeytinyağı koyulursa konstipasyon (kabızlık) problemi önlenmiş olacaktır.

Bebeğin gelişimi ve nöral tüp defeklerinin önlenmesi için folik asit desteği oldukça önemlidir.

Özellikle anne adayı gebe kalmadan 1-2 ay öncesinden başlayarak gebeliğin ilk 3 ay boyunca folik asitten zengin gıdalar tüketmelidir. En iyi folik asit kaynakları kuru baklagiller özellikle nohut başta gelmektedir. Ayrıca portakal, şalgam suyu , marul, pancar , yeşil yapraklı sebzeler tüketmek folik asit depolarının doldurulmasını sağlayacaktır.

Anne adayının kötü ve sağlıksız beslenmesi sonucu intra uterin (anne karnı) ortamının sağlıksız olmasını oluşturacaktır. Bu sağlıksız ortamdan etkilenen fetüsün hayatın ileri yaşlarında şişmanlık, kolesterol , tansiyon, kalp hastalıkları gibi durumları yarattığından çok önemli olmaktadır. Bundan dolayı dengeli ve sağlıklı beslenme gebelikte önemlidir. Potasyum açısından zengin kuru kayısı ve havuç gebelerin beslenme planında mutlaka yer almalıdır. Günde 4 adet kuru kayısı 1-2 adet boy çiğ havuç tüketmek organ gelişiminde katkısı büyük olacaktır.

Anne adayları gebelik süresinde protein yönünden zengin gıdalar tüketmesi gerekir. Günde bir öğün balık, tavuk ve kırmızı et tüketin ayrıca haftada iki kez simit de tüketebilirsiniz zira simitte bulunan susam demir yönünden zengin bir yiyecektir. Ancak kilo yönünden dikkat edilmesi gerekir.

Sağlıklı bir hamilelik süreci geçirmek için

  • Günde 2 litre su için

  • Bitki çaylarının 1-2 fincandan fazla tüketmeyin.

  • Günlük yeterli protein ve vitamin almaya özen gösterin.

  • Egzersiz yapın.

  • Kafein alımını sınırlayın.

  • Ev haricinde sebze , meyve tüketmemeye özen gösterin.

  • İyi temizlenmiş güvenli olduğundan emin olduğunuz sebze, meyve ve etleri tüketin.

  • Alkol ve sigaradan kaçının.

  • Fast food tarzı beslenmeyin.

error

Bu blog yazısını beğendin mi? Lütfen paylaşalım :)