Gebelikte Beslenme

Gebelikte Beslenme

Sağlıklı bir hamilelik ve sağlıklı bir bebek doğumu için dengeli ve düzenli beslenmek gerekir. Bir gebenin günlük kalori miktarı alacağı normal kaloriye 350 kilokalori/gün ilave edilmelidir.

Tüm gebeler günde

  • 80 gr protein

  • 1.5 gr kalsiyum

  • 30-60 mg demir

  • A,B1, B12 ve C vitamini almalıdır.

  • Gebelikte aşırı beslenmek değil dengeli ve yeterli beslenmek ilke olmalıdır. Üç ana öğün arasında ek öğünler düzenlenerek gebenin enerji ihtiyacı karşılanmalıdır.

  • Tüm gebelik boyunca (normal kilo ile gebe kalan anne adaylarında ) alınması gerek toplam ideal kilo 10-12 kilogram olmalıdır.

  • Salam, sosis, sucuk gibi katkı maddesi olan besinler az tüketilmelidir.

  • D vitaminin besinlerde bulunmaz.

Güneş ışınlarının çıplak cilde direk teması ile sağlanır. Bu nedenle günlük el, yüz ve ayakların 15-20 dk güneş ile teması gereklidir.

Gebelikte mutlaka iyotlu tuz kullanılması önerilir. Kansızlığı önlemek için yemekler ile birlikte çay tüketilmemesi kahve tüketimin 2 fincan olarak sınırlandırılması gerekir. Kola ve hazır meyve sularını tüketmeyin yeterli ve dengeli beslenen anne adaylarının ek vitamin ve kalsiyuma ihtiyaçları yoktur.

Anne adayına demir eksikliği tanısı koyulursa bunun için Hb<11gr/dl ve MCV<180  ise demir içeren preparatlar alınmalıdır.

Gebenin kilo almasının yeterli olması yeterli olması enerji gereksinimin karşılandığının sonucunu bize göstermektedir.

Besin grupları

  • Et ,kuru baklagiller, yumurta

(her çeşit et, tavuk, balık, kurufasülye , nohut, mercimek vs.)

  • Süt ve süt ürünleri

(yoğurt, peynir)

  • Tahıllar

(ekmek, pirinç, bulgur, makarna, şehriye, tarhana )

  • Taze meyve ve sebze

Gebelikte beslenmenin bebeğin kilosu ile direk ilişkilidir.  Düşük kilolu ve düşük kalori ile beslenen gebelerin bebekleri<2500 gr altında doğmaktadır.

Kilolu olan ve iyi beslenen annelerin doğan bebekleri de iri olma olasılığı artmaktadır. Kısaca gebelikte alınan toplam kilo bebek ağırlığı üzerinde etkisi doğru orantılıdır. Gebelikte normal alınan besinlerin gebelik öncesi alınan enerjinin üzerine 300-350 Kcal/gün ilave edilmesi yeterli beslenme için kafi gelmektedir. Buda gebelik boyunca 10-12 kg alınacak anlamına gelmektedir. Gebenin kilo alımının yeterli olması enerji gereksinimin karşılandığını bize göstermektedir. Yapılan çalışmalar önerilen sınırlar içerisinde kilo alan kadınların maternal ve fetal sonuçları düşük doğum tartısı iri fetüs erken doğum eylemleri sezaryen doğum postpartum şişmanlık açısından en sağlıklı gebelik sonuçlarına sahip olduğunu bize göstermektedir. 3.trimesterde düşük kilo alımının spontan ve erken doğum ile alakalı olabileceğini bildirmektedir. Gebenin az kilo alması( obezlerde 0.5kg/ay az, obez olmayan kadınlarda 1kg/ay az alan kadınlar olarak değerlendirilir.)

2.trimesterde kilo alımının diğer trimesterlere göre fetal büyümeye katkısı çok fazla olacaktır. 3.trimesterde düşük kilo spontan erken doğum ile olabileceğini çalışmalar göstermektedir.

Kısaca anne adayının ilk muayenesinde uygun kilo artışının hedefinin belirlenmesi ve beslenme fiziksel aktivite hakkında bilgilendirilmesi gerekir. Starndartlar dışında kalan gebelere hem diyetisyen hemde spor merkezlerinden destek verilmesi sağlanmalıdır. Yapılacak iyileştirmelere hem anne hemde sağlıklı bebek gelişimine hemde doğum sonrası obezitenin önlenmesine katkı verecektir.

Yüksek oranda karbonhidrat ve dengesiz beslenen gebelerde düşük doğum tartılı bebeklerin ve erken doğum oranlarında artış görülmektedir. Gebelikte günlük protein ihtiyacı 60 gr olup gebelik öncesine göre 15 gr artmıştır. Protein içeren besinler aynı zamanda demir vitamin ve altı çinko ve potasyum yönünden zengin kaynaklardır. Ancak hayvansal proteinler aşırı tüketildiğinde yağlanmaya sebep olmaktadır. Bu sebepten kırmızı et yerine beyaz etler (tavuk, balık) tercih edilmelidir. Yada yağı alınmış mandıra etleri seçilmelidir.

Yüksek protein tüketiminin faydalı olmadığı hatta zararı olduğu bildirilmektedir. (düşük doğum tartılı bebek erken doğum riski) 

Gebelikte esansiyel yağ asitleri (omega 3) kullanımı fetüsün noral ve vizüel gelişimine katkı vermektedir. Omega 3 kaynakları yağlı balık , soya fasülyesi

 

 

error

Bu blog yazısını beğendin mi? Lütfen paylaşalım :)