Gebelikte Plasenta Previa

Gebelikte

Plasenta Previa

Plasenta rahim içinde (intra uterin) oluşan ve yerleşen bebeğin yaşamını devam ettiren hayati derecede önemli ancak kırk hafta gibi ömrü olan bir organdır.

Yumurtanın sperm ile tubada döllenmesini mütakiben embrionun üçüncü haftadan itibaren çıkardığı uzantılar (trofoblast) ile rahim iç (endometrium) duvarına tutunması, anne kan damarları ile bağlantı kurması ile plasenta organı çekirdeği atılmış olacaktır. Genelde emrbio rahimin üst bölümlerine yerleşirken bazı nedenlerden ötürü doğum kanalına yerleşmesi gebelik büyüdükçe rahim ağzının kapatmasına neden olacaktır. Plasental yapı ile rahim ağzı kısmen yada total kapatılacaktır. Bu duruma plasenta previa adı verilmektedir.

Her ne kadar plasentanın rahimin üst bölümlerinde yerleşmesi beklenirsede gebeliğin ilk haftalarında aşağıda olması çok yoğun olarak ultrasonda karşımıza çıkmaktadır.

Böyle durumlarda rahim bebek ile birlikte büyüdükçe, genişledikçe plasentada rahim ile birlikte hareket ederek üst tabakalara konumlanmaya başlayacaktır. Böylece rahim ağzından uzaklaşmış olacaktır.

 Gebeliğin ilk trimesterinde plasenra servikse yakın bulunsa da ilerleyen haftalarda rahim ile birlikte yukarı doğru göç edecektir. Bu sebepten plasenta previa tanısı 20. Gebelik haftasında önce konulmamalıdır.

Nedenler:

  • Çok sayıda düşük ve doğum yapmak

  • Çoğul gebelikler

  •  35 yaş üstü gebelikler

  • Rahim anomalileri

  • Miyom ameliyatı

  • Enfeksiyonlar

  • Sezaryen

  • Sigara

Belirtiler:

Ağrısız

Sebepsiz

İlişki yada doktor muayenesi sonrası kanamalar şeklinde kendini belli eder.

Kanama plasentaya ait damarların açılması nedeni ile görülür. Kanama hafif tarzda olduğu gibi çok yoğun ve şiddetlide olabilir.

Ağır ve şiddetli kanamalı durumlarda gebelik haftasına bakılmaksızın acil sezaryen planlanmalıdır. Plasenta previa da gebelik haftası doğum kararını vermede çok önemli yer tutmaktadır. Eğer doğuma uzun süre var kanama hafif ise

İlişki 

Ağır işler yapma yasağı

Yatak istirahati verilerek evde takıl edilmeli. Gözetim altında tutulmalıdır. Bebeğin akciğer gelişimini tamamlaması için zaman kazanılır. Gebelik 36. Hafta üzerine çıkınca doğum planlaması yapılabilir.

Anne ve bebek için riskler:

  • Anne için

aşırı ve ani kanama şok tablosu yaratabilir. Bu nedenle kan tranfüzyonuna ihtiyaç duyulabilir.

  • Bebek için

Kanamaya bağlı bebekte anemi

Erken doğum nedeni ile prematüre problemleri sıkça yaşanır.

 

error

Bu blog yazısını beğendin mi? Lütfen paylaşalım :)