GENİTAL SİĞİL VE TEDAVİSİ

GENİTAL SİĞİL VE TEDAVİSİ

Kondilom  yada condyloma acuminata denilen genital siğiller yaygın bir sağlık sorunudur .HPV (human papilloma virüs) adı verilen virüsün neden olduğu bir hasatlık türüdür. Genital siğilleri yapan hpv virüs tipi kanser riski taşımaz. Siğillerin oluşmasına neden olur. Son yıllarda her iki cinste de sıkça görülmektedir. Genital siğiller ve hpv enfeksiyonu hem erkek hemde kadınlarda genital makat nadirde olsa oral (ağzı) görülür.  Genital bölgede tek tek bazen çok sayıda bazen de daha küçük görüldüğü gibi  gruplar halinde birleşerek ciltten kabarık topluca karnabahar görünümünü alırlar. Genelde ağrısızlardır. Yerleştikleri bölgeye göre isim alırlar. Örneğin ana genital bölgedeki siğiller. En çok yerleştiği bölgeler vulva, anüs, vagina erkekte penis ve ağız mukozası .

Bulaşma yolları:

  • Cinsel temas ile bulaşma en sık görülen yoldur.

  • Nadir olarak da sürtünme ile temas

  • Çamaşırlar, tuvaletler ile olacaktır.

Bulaşan hpv virüsü önce hücre içine yerleşir. Kuluçka süresi  2 ay dır. Ancak 6 aya kadar uzayabilir. Virüsler temas yada ilişki esnasında cilt ve mukozalarda ki yırtık ve sıyrıklar vasıtası ile bulaşır. Yani ciltten cilde temas yolu ile geçeceklerdir. Erkek menisinde hpv virüsü saptanmış olduğundan virüs sıvıları ile bulaşma olduğu artık bilinmektedir. Virüs hücre içine yerleştikden sonra deride kabarık, ağrısız bir sivilce şeklinde ortaya çıkar. Değişik renklerde görülür. Dış genitel organlarda görülen siğiller bulaşıcı olma özelliği yanında estetik kaygı taşıması dışında zararsız olmalarına rağmen ancak rahim ağzına yerleşen diğer hpv virüsü tipleri (16-18-31-33-35 ve 52. ) rahim ağzı hücresel değişikliklerine neden olurlar. Tedavisiz kalırsa bu değişiklikler kansere kadar dönüşebilir. Kanser tanısı konan rahim ağzı tümörlerinin %95’inde hpv saptanmıştır.genital siğilleri yapan tipler 6 ve 11 dir. Virüs bulaşan herkeste lezyon çıkmayabilir. Bazen vücutta uzun yıllar sessiz kalabilirler. Genellikle bu durumda olanlar 2-3 yıl içinde doğal bağışıklık geliştirerek virüsü vücuttan temizlemiş olurlar. Siğiller kişide kozmetik olarak kötü bir görüntü oluşturması  hastalığın  tekrarlama özelliğinin fazla olması nedeni ile anksiyetiye depresyona yol açmaktaıdır. Zamna zamnada ağrı akıntı kaşıntı kanama yapmaktadır.

Tedavi:

Günümüzde enfeksiyon almış kişilerde virüsü yok edecek temzileyececek bir tedavi yoktur.  Virütük lezyonları cerrahi ve ilaç ile bireyin bağışıklık cevabını değiştirerek (enfeksiyonunun mitoz yolu ile çoğalmasını durdurmak) esaslarına dayanır.  Bu alanda pek çok cerrahi teknik ve tıbbi tedavi imkanları gelişmiştir.

Tedavide amaç

  • Lezyonların yeri büyüklüğü ve sayısı

  • Hastanın tercihi ve tedaviye uyumu

  • Yan etkileri

  • Maliyeti

  • Tedavin seyirini ve etkinliğini değiştirecektir.

Tedaviyi etkilenen en önemli unsur hastanın direnci başrol oynayacaktır. Genitall siğiller ve hpv taşıyıcılığı bazen de tedavi edilmeden spontan iyileşecektir. Ancak çoğunlukla lezyonların boyutu aynı kalacak yada ilerlemiş olacakltır. Bilinmesi gereken tek şey bulaşıcılık ve servikal kanserlere neden olmasıdır.

Genital siğillerin kesin bir tedavi yöntemi yoktur. Değişik yaklaşımlar uygulnakadır. Tedavilerin etkinlikleri tartışmalıdır. Tam tedavi edilse bile zaman zaman enfeksiyonda tekrarlar görülmektir. Kondiloma ile bilkilkte eşlik eden başka viral enfeksiyonlar varsa siğillerde büyüme daha da hızlanmaktadır. Siğiller çoğunlukla vücudun ıslak nemli bölgelerinde yerleşir. Genital bölge ve makatta yanma kaşıntı değişik renkte lezyonlar görünürse mutlaka jinekolojik muayene yapılmalıdır.

Tedavi seçekleri

Cerrahi işlemler:

  • Crioterapi (dondurma)

  • Koterizasyon (yakma)

  • LEEP

  • Eksizyon (cerrahi çıkarma)

  • Laser terapi

  • Crioterapi (dondurma)

 Sıvı nitrojen kullanılır. Bu gaz bir çıkış boru yardımı ile dokuya püskürtülür. Etkinliği doku derinliği 5mm dir. Uygulamada lokal ansteziye gerek kalmaz. Tedavi takiben 1-5 gün içinde siğiller karanır kabuklaşır iki hafta içinde sağlıklı dokudan koparak ayrılır ve düşerler.

İşlem sonrası yara bakımı için bazı pomad ve kremler verilir. İşlem sonrası yara oluşmaz sekel kalmaz geçici olarak yara yerinde beyazlık çıkabilir. Ancak bu beyazlık çoğu kere geçicidir. Bazende kalıcı olabilir. Tedavi sonrası 6 ay  içinde hastalık tekrarlma oranı %38-73’dür. Başarı oranı %60-90 kadardır.

Elektrokoterizasyon  (Yakma)

Lokal bipolar koter ile hpv lezyonları anestezi altında yakılır. Etkin bir yöntemdir. Dikktali çalışılmalı. Enerji derine nüfus ederse ciltte kalıcı sekeller bırakır. Yara bakımı için lokal yada pomadlar verilebilir.

LEEP:

Yeni bir teknik olan LEEP (Loop Electrosurgial  Excision Procedur)

Aslında rahim ağzı patolojilerinin tanı ve tedavisinde kullanılır rahim ağzı patolojilerin elektrik enerjisi ile hızlı etkili ve ağrısız yakılarak yok edilmesi yada çıkarılmasıdır. Ayrıca bu yöntem ile genital siğillerde kesilerek çıkartılabilir.

Laser işlemi:

ER:YAG yada ND:YAG

Karbondioksit laser teknikleri ile lozyonlar başırı ile tedavi edilmektedir.

Özellikle mukozalardaki lezyonların tedavisinde en ideal olanıdır. Seker yada skatris dokusu bırakmaz. Başarı % 60 -70 ‘dir. İşlem sonrası lokal olarak pomad ve kremler verilebilir.

Cerrahi Eksizyon

Daha ziyade kondilom şeklinde olan lezyonlarda kullanılır. Başarı oranı %35-65’dir. Tekrarlama %20’dir.

İlaç tedavileri:

Podofiloks : bitkisel kökenldiri. Dokuda nekroz yaparak etki eder. %5’lik jel solisyonları vardır.

Siğiller üzerine solisyonlar çubukla jelleri el ile sürülür. 3 gün günde 3 kez 4 gün ara bu şekilde 4 kez tekrar edilir. Mukozalarda kullanılmaz sürüldükten sonra kuruyuncaya kadar ayağa kalkınmaz sağlam dokular iyi korunmalıdır. 6 haftalık tedavi ile iyileşme %35 -70 nüks oranı %15-40 dır.yan etkisi kaşıntı yanma ağrı 

Gebelikte bu tedavi önerilmez

Biklorasetik asit (BCA) ve triklorasetik asit (TCA)

Hücre protainlerini nekroz eder. Lezyon üzerine çok az uygulanır. Sağlam dokular iyi korunmalıdır. Uygulamayı doktor yapmalı. Anal mukoza yada uygulanabilir.  Başarı %50-80 nüks oranı %40’dır.

Yan etkileri:

  • Ağrı

  • Ülsel oluşturması  gebelikte kullanılmaz.

  • Timikimod (aldara)

  • Lokal olarak hücresel bağışıklık sistemini değiştirerek etkiler.

  • %5’lik krem formu vardır.

  • Ümminiteyi güçlendirir.

Haftada 3 gün günde 1 kez yatmadan önce uygulama 6-8 saat sonra su ve sabun ile sürülen alan temizlenir. Tedavi süresi 16 haftadır.

Sonuç en geç 8 haftada alınır. İyileşme %30-50nüks %20’dir.

Yan Etkileri:

  • Kızarıklık

  • Kaşıntı

  • Erezyon

  • Yanma

Yan etkiler birkaç gün içerisinde kaybolurlar.

İnterferon :

Antiviral ve bağışıklık sistem uyarıcısıdır. Ciddi yan etkileri görülür.

Hpv siğilleri dışında diğer bölgelerde görülmesi gözden kaçabilir. Pratikte bunları tespit edecek bir yöntem yoktur. Bu sebepten tedaviden 3 ay  sonra nüks olup olmadığı kontrol edilmelidir.

 Gebelikte siğil tedavisi çok önemlidir. Bebeğe olası bir zarar vermemesi için pedofilin 5 flora uracil  kullanılmaz. Gebelerde en uygun ilaç tedavisi TCA dır. Gebelikte ablatif tedavi olarakta crioterapi ve laser uygun seçeneklerdir.

Doğum sezaryen ile gerçekleştirilmelidir. Sezaryen doğum yeni doğanda oluşacak respiratuvar papillomatozusların oluşumunun önüne geçecektir. Ancak yeni çalışmalar sezaryenin bunu önlemediği yönündedir. Şayet vulvada ileri düzeyde kondilomlar var ise bu durumda sezaryen düşünülmeldiri. Kısaca gebelikte veya gebelikten önce hpv tedavisi görmüş ancak aktif siğiller yoksa normal vaginal doğum yapılmasında sakınca yoktur.

Tanı için

  • Hpv DNA testi

  • Ve smear tarama

  • Korunma için 9-26 yaş arası

  • hpv DNA negatif ise aşı uygulaması planlanabilir.

 

 

Tedavi seçenekleri

Cerrahi işlem                          Başarı oranı               Nüks                      yan etki

Kriyoterapi                                %60-80                     %38-73              akıntı yanma

Elektriokoter                            %50-80                     %40-60            ağrı yanma skar

Cerrahi eksizyon                     sınırlı                         fazla                   cilt de sekel

LEEP                                 sevrikal lezyonlarda kullanılır              akıntı kanama enf.

Laser                                        %60-90                          %20        kızarıklık kanama

İlaç Tedavisi 

Podofilin                                %35-70                           %5-40       kaşıntı yanma ağrı

                                                                                                             Gebelikte toksit

BCA ve TCA                            %50-70                          %40           ağrı ulser

                                                                                                             Gebelikte toksit

ALdara                                  %35-50                            %20            kaşıntı yanma

İnterferon                          sistematik yan etkisi fazla doktor tarafından                    

                                                             Uygulanmalıdır.

 

 

error

Bu blog yazısını beğendin mi? Lütfen paylaşalım :)