Hamilelikte 3. Hafta

Hamilelikte 3. Hafta

Bebeğinizin henüz daha rahim içine (endometriuma) yerleşmediği bir süreçtir. Gebe olduğunuzu anlamazsanız da vücudunuzda hem içten hem dıştan bazı değişikliklerin gerçekleştiğini bilmelisiniz. 3. Hafta gebelikte önemli bir süreçtir. Zira döllenen yumurta (zigot) rahime doğru yoluna devam ederek rahime ulaşmış henüz daha yerleşmemiş haldedir.

Sevgili anne adayları 3. Hafta hamileliği ile ilk trimester içerisinde olduğunuz aydır. Adaylar 3. Haftada regli olmadıklarından dolayı gebelikten şüphe edebilirler.

Her ne kadar dışardan gebe olduğunuz belli olmasa bile içten vücudunuzda pek çok değişiklikler gerçekleşecektir.

Bebek en hızlı gelişimi bu haftalarda geçirecektir. Bu dönemde bebeğin kalbin omurga ve beyin gelişimi gerçekleşecektir. Zira siz bunu

  • Sırt ağrısı

  • Karın bölgesine giren kramplar

  • Yorgunluk gibi belirtiler ile bebeğiniz kendini size hissettirdiği işaretlerdir. 

  • Bedende oluşan bu değişimler sizi ruhsal ve fiziksel olarak da etkileyecektir.

 Siz bu değişimlere ne kadar hazırsınız?

Anne ve babanın yumurta ve sperm hücreleri birleşerek 40 hafta sonunda dünyaya mucize getirecek rahim yolculuğu bu şekilde başlamış olmaktadır.

Anne ve bebek aynı bedende vücut bulduğu bu yolculukta

Bebek;

Doyacak

Nefes egzersizleri yapmaya başlayacak

Uyuyacak

Amnion sıvısını yutacak

Rüya görecek

Organ gelişimi devam edecek

Doğuma kadar geçen 40 hafta süreçte bebek cilt altı yağ dokusunu ………. Dünyaya yaşama tutunmak için enerji harcayacaktır.

     Bu sebepten 3 hafta sürecinin sorunsuz iyi geçirmesi gerekecektir.

Eğer vücudunuz bulantı iğrenme kusma gibi tepkiler vermeye başladıysa gebelik hormon artışının iyi olduğunun göstergesidir. İçerideki embriyo tahmininizden de öte çok küçük ancak hücreler çoğalıyor büyüyor zigot denilen bu hücre topluluğu bölünmeye devam ederek rahime gelip yerleşiyor. Bu dönemde büyüklüğü ancak toplu iğne başı kadardır. Henüz bir bebek görüntüsüne sahip değildir.

Bu haftada anne cinsiyetini öğrenemese de döllendiği itibaren cinsiyet bellidir. Döllenen yumurta 23 tanesi anneden 23 tanesi babadan olacak şekilde 46 kromozoma sahip X ve Y diye adlandırılan kromozomların X anneden X veya Y biriside babadan gelir.

Eğer bebeğiniz XX kromozoma sahip ise 40 hafta ( 9 ay 10 gün) sonra kucağınıza prenses olan kız çocuğu eğer bebeğiniz XY kromozoma sahip ise bir prens olan erkek çocuğu alacağınızı söyleyebilir.

3. haftada annedeki değişiklikler

Yumurta hücresi yumurtalıklardaki yumurtaların çatlaması ile birlikte oluşmaktadır. Bu esnada follüp tüpleri yumurtalık daki gelişen ve çatlayan yumurtaya doğru yönlenecektir. Tüplerin ağzı açılır atılan yumurtayı içine çeker içeri çekilen yumurta tüpte yoluna devam ederek follüp tüpleri ortasına yakın bölgede onlarca sperm tarafından karşılanır. Güçlü olan sperm yumurtayı deler ve döller. Bu aşamadan sonra yumurta kapanır. Böylece başka sperm geçişi engellenmiş olacaktır. Döllenen yumurta (embriyo) yine yolana devam ederek rahim içine ulaşır. Rahim içine ulaşacak artık bebeğiniz içinde yaşayacağı yani 40 hafta geçireceği süreç başlamış olacaktır.

Hamilelikte ilk 3 hafta kritik dönemdir. Kanamaların en sık yaşandığı riskli bir zaman dilimidir. Bazı anne adayları :

  • Göğüs şişmesi

  • Yorgunluk

  • Bitkinlik gibi belirtileri yaşamaya başlarlar.

İlk gebeliğe kalanlar bu değişimleri yaşamaya zorlanırlar ve anlamlandıramazlar.

İlk gebeliğine kalan anne adayları bu değişiklikleri kas yorgunluğuna mevsimlere kansızlığa gecikmiş adet ve hormonalar düzensizliğe bağlarlar. Ancak doğum yapmış anne adayları bunu hemen gebeliğin başlangıcı olarak kabul ederler. Derhal test yapmaya ihtiyaç duyarlar. Bunu dönemde gebeliği görmek için yapılacak bir test yoktur. Ancak yumurta çatladığı günü ve tüp bebek uygulandı ise 12-14 gün sonra hCG testi ile gebelik doğrulabilir.

3 haftalık gebelikte egzersiz için kritik bir süreç

Egzersiz yapmak isteniyorsa vücut ısısının iyi ayarlanması karın bölgesini ezmeyen yıpratmayan hareketler seçilmeli bebeğe giden kan debisini azaltılmamasını doğru egzersiz planları çıkarılmalıdır.

Vücut ısısı 38 dereceyi geçmemesi bunun için egzersiz süresince bol su tüketilmesi nabız sayısının 140 atım/dk altında seviyelerde tutulmaması karına sert travmalar ve zorlayıcı hareketlerden kaçınılmalıdır.

Egzersiz antrenmanı :

  • 15 dakika antrenman

  •  5 dakika ara şekilde olmalıdır.

  • Egzersize başlarken ısının

  • Rahat kıyafetler seçin

  • Egzersizi tempoyu azaltarak bitirin.

Bu haftalarda yada 1. Tirimesterde her 5 kadından birisinde kanama görülebilir. Kanama her zaman kötü sonuç anlamına gelmez. Yani kanaması olan her kadının mutlaka düşük yapacak anlamını çıkarmamak gerekir. Görülen kanama rahim yüzeyinde gebeliğin yerleşmediği boş alanlardan kanıyor olabilir. Hatta bu kanamayı regl olarak adlandırmak mümkündür. Rahim genişlerken büyürken şekillenen plasenta damarlı bağlantılar oluştururlar. Kanama bu oluşumlardan ileri gelebilir. Kanama yorucu egzersiz yada cinsel ilişki sonrası da görülebilir. Ancak bu eylemleri yasaklayacak anlamına gelmemelidir. Ayrıca bu kanamalar diğer trimesterlerde görülebilir.  3 haftadaki kanamalardan hem farklı hem de farklı nedenlerden ileri gelebilir. Bu durumlarda doktor yardımı gerekir. Bu haftadaB9 vitamini olan folat ilk 8 haftaya kadar mutlaka kullanılması gereken bir üründür.

Norel tüp kusurlarını %50 azaltmaktadır.

Folik asit günde %0,4 mg olarak alınmalıdır.

Ayrıca gıdalardan da alınabilir.

Folat kaynağı gıdalar kuşkonmaz muz brokoli avakoda yeşil fasulye yumurta sarısı mercimek bezelye turunçgiller yeşil yapraklı sebzeler gebelikte dengeli ve düzenli beslenmemiz biz hekimler tarafından şiddetli önerilmektedir.

error

Bu blog yazısını beğendin mi? Lütfen paylaşalım :)