Jinekolojik Kanserler

Jinekolojik kanserler grubunda olan özellikle menopoz döneminde görülen rahim içi (Endometrium), yumurtalık (over) ve rahim ağzı (Serviks) kanserleri kendilerini sıkça gösterirler.

Tıptaki baş döndürücü gelişmelere rağmen jinekolojik kanserler kadınları hayatını tehdit etmeye devam etmektedir.

Rahim içi kanserleri en sık 60-61 yaşlarda görülür. Menopoz döneminde görülen vaginal kanamalar endişe verici sorular doğurabilir. Bu kanamalar çeşitli nedenlere bağlı olsa da jinekolojik kanserlerin sebebi olabilir. Ülkemizde en sık görülen hala birinci sırayı meşgul eden rahim içi kanserleridir. Bu tehlikeli kanser türünün en önemli belirtisi menopoz döneminde görülen kanamalardır. Rahim içi kanserlerinin çoğunluğu menopoz ve sonrası dönemde görülse de en sık görüldüğü 60-61 yaşlar civarıdır. Hastaların büyük çoğunluğuna erken dönemde tanı konulmaktadır. 60 yaşlarda vaginal kanama görülür ise mutlaka doktor kontrolüne gidilmeli eğer aşağıdaki belirtilerden bazıları var ise

• Düzensiz kanamalar

• Menopoz ve sonrası lekelenmeler

• Aşırı kilo

• Sarışın

• Adet düzensizliği olanlarda endemetrial biyopsi yapılarak tanı konulmalıdır. Erken dönemde endemetrial kanserlerinin esas tedavisi Rahim alınması (Histerektomi) dır. Bunun için en uygun cerrahi teknik:

1- Laporoskopik ya da robotik histerektomi

2- Konvensiyonel histerektomi

En ölümcül jinekolojik kanser türü yumurtalık (over) kanserleridir.

Rahim içi kanserlerinden sonra ikinci sırada görülen jinekolojik kanser türüdür. İleri evrelerde(geç safha) tanı konulabilmesi ile en ölümcül kanser sınıfını oluştururlar. 63 yaşlarda görülür.

Belirtileri

*Karın şişliği

*İştahsızlık

*Kilo kaybı

*Sindirim problemleri

*Kasıkta dolgunluk ve ağrıdır.

*Risk Altında Olanlar

*Meme kanseri yatkınlığı oluşturan BRCA1 ve BRCA2 geni taşıyan

*Ailevi kolon kanseri

*Ailevi over kanseri (yumurtalık)

*Doğurmayanlardır.

Bu grupta olan kandınlar mutlaka kontrol altına girmelidirler.

Serviks kanseri (Rahim ağzı)

Sık görülen ancak üçüncü sırayı işgal eden jinekolojik kanserlerdir. Önlenebilir kanser türüdür. En çok 52 yaş civarında görülür. Bu kanser türü rahim ağzı tarama testleri (pap smear) ve HPV taraması ile kanser görülme sıklığı önemli ölçüde düşürülmüştür. Rahim ağzı kanserlerinin %90 sebebi HPV virüsüdür. Özellikle 16 hafta 18. grubu oluşturan tipler rahim ağzı kanser oluşmasına neden olurlar. 16 18 grubuna karşı geliştirilen aşılar (2’li ve 4’lü ) son zamanlarda uygulanan hala ülkemizde olmayan 9’lu aşılar bu kanser türü önlenebilmektedir. Aşılar kanser öncüsü hücresel değişikliklere engel olarak ileride kanser oluşturma riskini ortadan kaldırmaktadırlar. Erken evre tanı konulan serviks kanserlerinde basit işlem ve ameliyat ile hastalar sağlına kısa süre de kavuşturmaktadırlar. İleri evrelerde ise radyo terapi tedavisi öne çıkmaktadır.

error

Bu blog yazısını beğendin mi? Lütfen paylaşalım :)