Kızlık zarı Muayenesi

Kızlık zarı Muayenesi

Kızlık zarı (hymen) vagina girişinde vagina dokusunun devamını sağlayan ince bir katlantıdır.

Dış genital yapılar intra uterin hayatın ilk 3 ayında şekillenir. Bu aylarda fetüste dış genital duvarlar birleşirse erkek bebeklerde torbaları (testis torbasını) oluştururken dişide (kızlarda) iç ve dış dudaklar ayrı ayrı oluşurlar. Ayrışma esnasında ortada kalan zarımsı dokuya hymen denilmektedir.

Hymen tüm insan türlerinde bulunduğu gibi ayrıca filler, sıçanlar ve balinalardada bulunmaktadır.

Kızlık zarı vaginal dış açıklığının bir kısmını yada tamamını kaplar. Şekil , boyu ve kalınlık bakımından çok çeşitleri vardır. Halk arasında esnek olarak bilinen cinsel ilişkide kanamayan doğuştan neredeyse yokmuş olabildiği bazen de vagina girişini tamamen kapanan adet kanamasını dışarı çıkmasını engelleyen formdada olabiliyor. Kızlık zarı ayrıca hilal yarım ay birden fazla delikli bölmeli şekilleride olabiliyor.

Kızlı zarının fonksiyonu (görevi ) nedir?

Kızlık zarı fizyolojik olarak embriolojik katlantıdır. Kadın bedeninin gizemli bir dokusudur. Vaginayı mikrop ve dışkıdan koruma üzerinde tezler yazılsa da bu fonksiyonu kanıtlanamamıştır. Ancak bebek ve çocuklarda yabancı cisimlerin vaginaya kaçışını engelleyebilir. Yada cinsel istismarın anlaşılmasına yardım edebilir. Zar bazı toplumlarda fizyolojik varlığı yanında daha çok psikolojik ve kültürel yönleri ile öne çıkmaktadır. Bekaret kavramı fizyolojik yönünden daha ağır basmaktadır. Bu anlayış toplumların kadına ve cinselliğe bakış açısı ile doğrudan ilgilidir. Toplumumuzda evlilik öncesi kızlarımızın bekaretinin bozulmasından kaygı duyulmaktadır.

 

Kızlık zarı muayenesi

Sırt üstü yatma pozisyonunda tamamen dıştan bacakları yanlara açılırken iç ve dış dudakların yanlara ve dışarı doğru çekilmesi ile çıplak göz ile yapılan bir muayene işlemidir.

Bazı ayrıntılı bakmak gerektiğinde büyüteç aleti kullanabilir. Zar muayenesi fiziksel ve genital muayenenin bir parçası olamaz. Genellikle mahkemelerce istendiğinde rapor düzenleyerek yapılan bir muayene şeklidir. Ancak acil kazalar durumunda kişiye zar hakkında bilgi verilebilir.

Yırtılan kızlık zarı kendiliğinden iyileşir mi?

Vücudumuzdaki dokular yaralandığında berelendiğinde kendilerini onarma beceri ve kapasitelerine sahiptirler. Kızlık zarı normal şartlarda esnek yapıdadır. Ancak bu esnekliğin sınırları zorlandığında 1 ve ya 2 yerinden yırtılabilir. Bu yırtık hafif olduğu gibi bütünüde kapsayabilir. Çocukken oluşan dış şartlardaki gerginliğe bağlı küçük yırtıklar kendiliğinden iyileşirken yetişkin çağda iyileşme spontan olmayacaktır. Yırtılan parçalar sarkıklar halinde kendini gösterecektir.

Kızlık zarının bazı toplumlarda bekaret göstergesi olarak öenmsendiği durumlarda açılmış (yırtılmış) hallerde yeniden kanaması için estetik işlemler (hymenoplasti ) yapılabilmektedir.

 

error

Bu blog yazısını beğendin mi? Lütfen paylaşalım :)