Regl Dönemi

REGL DÖNEMİ İLE İLGİLİ KAYGILAR

Sağlıklı bir kadın regl dönemini menopoza girinceye kadar her ay yaşamaktadır. Bu dönem ile ilgili bilinmesi gerekenler, kadınların yaşam tarzlarını kolaylaştıracaktır.

BİLİNMESİ GEREKENLER

         Regl döneminde duş almak, ilaç kullanmak zararlıdır. Regli keser denilmesine karşı asıl gerçek duş alma regli süresini ve miktarını etkilemez. Hatta bu dönemde genital hijyen kadınların vazgeçilmezidir. Hijyen kurallarını uymayı ihmal etmeyin. Yine bu dönemde alının bazı ağrı kesiciler kanamayı azaltsa da zararlı değildir.

 

 Regl’in düzensizleşmesi hastalık mı ?

 

Aslında bazı hastalıklar regl düzensizliğine neden olsa da aşağıdaki durumlar

  •  Uzun yolculuk
  •  Stres
  •  Aşırı kilo alıp, vermek
  •  İlaçlar
  •  Mevsim değişikliği reglinin düzenini değiştirebilirler.

Regli düzeni ne olmalıdır ?

Regl düzeni kadından kadına değişse de 2-8 günlük periyotlar normal sınırlar içinde kabul edilir.

Adet sancıları sırasında sıcak uygulanmalı mıdır?

Her ağrı da olduğu gibi bu dönem ağrılarında da sıcak kan dolaşımını arttıracağından rahatlama sağlayacaktır.

Regl döneminde saç boyatma ve diş dolgusu

Bu dönemde günlük yaşam ve aktivitelerinizi devam ettirmenizde bir engel yoktur. Sadece aşırı yorucu ve gerilimli aktivitelerden uzak kalmalısınız. Ciddi alerjik rahatsızlığı olanlar hormonal dalgalanmalar nedeni ile bu dönemde alerjik atakların görülme olasılığı artabilir. Dikkatli olunmalıdır.

Regli döneminde spor

Bu dönemde her türlü spor aktivitesi rahatlıkla yapılabilir. Fiziksel egzersizler adet sancılarına özellikle premenstrual

Sendromu olanlara çok iyi gelecektir. Bu nedenle adet döneminde spor yapmak sakıncalı değildir.

Regli döneminde yüzme

Regl döneminde yüzme sakıncalı olmadığı artık bilimsel olarak bilinmektedir. Yüzme adet ağrısını arttırmaz ve kanama miktarını değiştirmez. Bu dönemde tampon kullanılarak yüzülebilir üstelik bu sayede hoş olmayan görüntülerin sağlanması ortadan kaldırılmış olacaktır.

Regli döneminde tampon kullanmak

Bu dönemde tampon kullanımı adet kanamalarını azaltmaz zira tamponlar emici özeliği ile sıvıyı emerler. Ancak tampon dolduğundan sıvı vagina’dan dışarı sızacaktır. Doğru yerleştirilen tamponlar kanamayı engellemediği gibi sızıntıya da olarak vermeyecektir.

Adet dönemi ağrıları psikolojik mi ?

Öyle olsa idi premenstrual sendrom bu kadar yaygın olmazdı. İlk adet kanaması ile başlayan, her adet döneminde ile tekrarlayan ve kökeninde bir hastalık taşımayan sancıları primer dismenore diye adlandırırız. Bu ağrılar psikolojik değil tamamen fizyolojiktir. Rahim kasılmasına neden olan kimyasallar bu ağrıyı oluştururlar. Bu kimyasallar salınımını engelleyen ağrı kesiciler adet sancısı önlemede çok etkilidirler. Ayrıca doğum kontrol hapları a dismenorenin giderilmesinde etkili yöntemdir. Bazı kadınlarda endometriozis (Çikolota kisti) Spiral (RİA)

Gibi durumlarda da ağrı ortaya çıkabilir. Bu hallerde nedene göre tedavi verilmelidir.

Adet döneminde gebe kalınır mı ?

Gerçekte yumurtlama beklenen adet tarihinden 14 gün öncedir. Ancak nadirde olsa erken günlerde yumurtlama olabilmektedir. Bu nedenle henüz adet kanaması bitmese de cinsel ilişki gebelik ile sonuçlanabilir. Bunun nedeni spermlerin kadın vücudunda 3-7 gün canlı kanacağı göz önüne alınırsa bir erken yumurtlama (9-11. günler arasında) gebelik yaşanabilir. Takvim yönteminin başarısızlığının altında yatan nedende budur.

Adet sancısı doğum yaptıktan sonra geçer mi ?

Bu kural olmasa da;

 Bazı kadınlarda gebelik ve loğusalık (doğum sonu) dönemde oluşan hormonal değişimler sayesinde adet sancıları doğum sonrası dönemde azalma gösterebilir. Gebelik sayısı arttıkça emzirme süresi uzadıkça adet sancılarında azalma olasılığı artacaktır.

Adet döneminde ilişki kısırlık yapar mı ?

Adet kanı pis kandır. Adet ile vücuttaki kirli kanın dışarı atılacağı toksit maddelerin temizleneceği bilgileri doğru değildir.

Bu dönemde:

  • Kadın hormonlarının ani değişimi

  • Vajina’daki yararlı bakterilerin azalması

  • Asidik ortamının bozulması

  • Kanın mikroplar için üreme ortamı oluşturması

  • Doğal savunmanın zayıflaması kaçınılmazdır.

Bu nedenle eş yada partnerde bir enfeksiyon söz konusu ise kurulacak ilişkide kadın risk altına girecektir. Ancak kondom (prezervatif) kullanılarak birliktelik kurulabilir. Sorun olmayacaktır.

error

Bu blog yazısını beğendin mi? Lütfen paylaşalım :)