Spiral Ve Servikal Kanserler

Spiral

Ve

 Servikal Kanserler

Kadınlarda en sık görülen serviks uteri (rahim ağzı) kanserleridir. Zorlaşan hayat koşulları sosyal ekonomik durumunun kötüleşmesi ile paralel olarak serviks kanserleri görülme sıklığı giderek artmaktadır. Ülkelerin pek çoğunda yürütülen kanser tarama programları ile serviks kanserlerini henüz hücre seviyesinde iken yakamla şansı dolmuştur. Baltık ülkelerinde tarama ile serviks kanserleri artık görülmektedir. Bugün size serviks kanserini önlemedi %30 kadar etkili olan bir yöntemden bahsetmek istiyorum.

Geri dönüşümlü (Geçici) olarak kullandığımız aile planlaması yöntemlerinde sprial (RİA=Rahim içi aracı) gebeliği önleme yanında serviks uteri kanserinide önlediği ortaya çıkmıştır.

Spiral kullanan kadınlarda kullanmayanlara göre serviks kanserine yakalanma %30 daha az görülmektedir. Önceki bilgilerimiz dahilinde rahim ağzında kanser öncesi lezyonlar serviks de başlama bölgesi geçiş bölgesi dediğimiz transformasyon zone dir. Serviks kanserinin %90nın dan sorumlu olan HPV enfeksiyonlarının hedef seçtiği bölge bu bölgedir. Bu bölgede ki hücrelerdeki oluşturulacak bağışıklık yanıtını ne çıkarmak önem kazanmaktadır.

Spiral uygulaması esnasında bu bölgeye yapılan girişin transformasyon zone daki hücreleri uyarmakta hücrelerde bağışıklık yanıtı çıkarmaktadır.

Yani hücreler uyarılınca bağışıklık sistemi uyarılacak ve bağışıklık aktif olacaktır . Bu bağışıklık yanıtı ile HPV enfeksiyonları ve diğer kanser yapıcı etkenler etkin olarak temizlenecektir.

Spiralin devamlılığında lokal mukozan yanıt koruyucu etki devam edecektir.

 Bu yöntem ile tıbbi sağlık hizmetine ulaşmada güçlük çeken hizmete ulaşamayan gruplar ve ülkeler için faydalı bir etki olduğunu söylemek istiyorum.

error

Bu blog yazısını beğendin mi? Lütfen paylaşalım :)