Yumurtlama günü hesaplanması

Yumurtlama matür(olgun) yumurtanın yumurtalıklardan atılması ile gerçekleşir. Yumurtalıktan atılan yumurta follop tüpü tarafından tutulur. Tüpten rahime doğru yolculuğuna devam ederken sperm follop tüpünde bulunuyorsa yumurtanın döllenme ve cenin oluşturma olasılığı çok yüksek olacaktır. Siklus başına gebelik şansı %25dir. Teknik olarak gebelik yumurtlamadan 3-5 gün boyunca ya da yumurtlama günü gerçekleşen ilişki ile ortaya çıkacaktır. En verimli ve şanslı günler yumurtlama dâhil 3 gün. Bu da 28 günde bir âdet gören kadınlarda 12-15. Günleri arasına denk gelmektedir.

Siklus (âdet döngüsü) ortalama 28 gündür. Genellikle 21-35 gün arasında değişmektedir. Kadınların çoğu âdetin 11-21. Günleri arasında yumurtlarlar. Yumurtlama her kadında regli ortasında gerçekleştirse de farklılık gösterebilir. Düzenli ve 28 günde 1 âdet gören kadınlarda yumurtlama 14. Günde gerçekleşir.

Âdet dönemi düzensiz olan kadınlarda ise yumurtlama gününü tespit etmek zordur. Ancak âdet kanaması başlamadan 2 hafta öncesi yumurtlama gerçekleşecektir.

Yumurtlama gününü tayin etmek ve de o günlerde ilişkide bulunmak gebelik şansını çok arttıracaktır. Âdet döngüsünü çizelge de yâda takvim üzerinde mümkündür. Siklus uzunluğunu hesap etmek için âdet kanamasını başladığı 1. Günü başlangıç kabul edip kaydetmek gerekir. Siklusun son günü yani kanamanın başlamasından önceki gün arası günler olarak hesap edilir.

Yumurtlama hesaplama yöntemleri

1-Takvim yöntemi

Bu metotta yumurtlama günü sonraki yeni beklenen âdet görme gününe göre hesaplanır. Yumurtlama beklenilen âdet tarihinden 14 gün önce olacağı varsayılır.

Örneğin 28 günde 1 âdet görüyorsanız yumurtlama 14. Günü

35 günde 1 âdet görüyorsanız yumurtlama 21. Günü kabul edilir.

2-Ultrason yöntemi ile

Ultrason ile siklusun 9. Gününden itibaren yumurta takibine dayalı uygulamadır.

3-LH testi

Luteinleştirici hormon yumurtlamaya çok uyarlı spesifik ve gebe kalmada yararlı bir hormondur. Her serumda hem de idrarda bakılır.

4-Progesteron tespiti

Olgun folikul çatlayarak korpuslitüline dönüşür ve Progesteron sağlar. Bu hormon âdetin 21. Gününe kadar değeri >3 ng/ml ise yumurtlama gerçekleşmiştir.

5-Bazal vücut ısısı tayini

Progesteron salgılanmaya başlayınca vücut ısısında 0,5-1 derece artış görülür. Normal vücut ısısı 36,5-37 iken derece 37 üzerine çıktığında luteil faza geçildiğini bu artış faz boyunca plato çizerek âdet gününe 2 gün kalıncaya kadar yüksek kalır.

Gebe kalınırsa yükseklik devam eder. Gebelik yoksa en alt seviyesine iner. Gebelik isteyen kadınlar sabah yataktan kalkmadan aktiviteye başlamadan önce oral, rektal yâda vaginal dijitel yolla vücut ısılarını ölçerler.

6-Servikal mukus incelemesi

Servikal mukus servikste bulunan bezler tarafından yapılır ve salgılanır. Mukus siklusun farklı fazlarında yapısal değişiklikler gösterir. Yumurtlama öncesi dönemde östrojen etkisi ile su üretimi artar. Musun azalır. Ve spermler kolayca geçerler kadınlar bu dönemde yumurta akı kıvamında uzayan şeffaf akıntıdan bahsederler.

7-Tükürük bezi eğrelti otu analizi

Tükürükte yumurtlama döneminde bir miktar alınıp mikroskop altında incelendiğinde eğrelti otu manzarası görünümü ortaya çıkar.

Test günümüzde kullanılmıyor.

Özetle;

Yumurtlama döneminde bazal vücut sıcaklığı 36,5 dereceye çıkar.

Yumurtlama günü beklenen âdet tarihinde 14 gün öncesidir. 28 günde 1 âdet gören kadında 14. Günü

35 günde âdet gören kadında 21. Günüdür. 21. Günde âdet gören kadında yumurtlama 8. Günüdür.

error

Bu blog yazısını beğendin mi? Lütfen paylaşalım :)